Motivaatio ja ilo

Huikea treeniviikko Vuokatissa takana. Kyllä täytyy sanoa, että vasta kun pääsi perille lumiseen maisemaan ja kunnon laduille, tajusi kuinka ikävä talvea on ollutkaan. Pelkästään se tunne kun yhden päivän aurinko paistoi ja kaikkialla oli lunta, latasi akut ihan täyteen.

20h vietin laduilla, pääosin itsekseni. Kävin parilla lenkillä juosten ja vähän voimailin. Ja välillä tein vähän töitä. Ja ehdin levätä. Paljon mietin matkan aikana sitä kuinka siistiä on aidosti yhdistää työ ja vapaa-aika ja intohimoinen sekä tavoitteellinen urheilu.

Mutta enemmän mietin motivaatiotekijöitä, ihmisten kommentteja ja kuinka me suhtaudutaan kaikki erilailla liikuntaan ja urheiluun. Siihen kaikkeen muuhun mikä tekee meidät onnelliseksi. Oma motivaatio viettää tunteja ladulla kumpuaa halusta kehittyä. Halusta nähdä itse oma kehitys, saada hyviä kisasuorituksia ja pystyä liikkumaan vielä monta kymmentä vuotta. Siis terveys ja kilpailuhenkisyys ajaa eteenpäin. Ja se että tämä homma sattuu vaan olemaan kivaa ja sellaista joka antaa niin paljon enemmän kuin ottaa.

Että jos se motivaatio tehdä ja liikkua olisi ulkonäkökeskeistä, kauanko jaksaisi vetää pitkiä peruskuntolenkkejä? Tai aikatauluttaa elämää treenin mukaan ja syödä oikein sekä terveellisesti. Kuinka monen hyvä alku on kaatunut siihen, että motivaatio on ollut väärä? Silloinkin kun motivaatio vie pitkäjänteisesti eteenpäin, ulkonäkö seuraa mukana. Mutta tärkeintä kaikessa on kuitenkin henkinen ja fyysinen hyvinvointi. Ja kilpailuvietin tyydyttäminen. Unelmien toteuttaminen.

En tarkoita, että kaikkien pitää tähdätä kilpailuihin ja tehdä elämässä niin isoja muutoksia ja ratkaisuja kuin itse olen tehnyt. Mutta siinä oman elämän kontekstissa sopivia ratkaisuja hyvinvoinnin hyväksi. Jokaisen pitäisi löytää se oma tapa pitää motivaatio yllä voida hyvin ja olla terve. Luulisi sen olevan myös jokaiselle tärkeä asia. Mutta silti niin usein valitaan ylipitkät työpäivät, humala ja sohva. En moralisoi, mutta haluan herättää kaikki voimaan hyvin. Ja ei yhtään hullumpaa jos siinä samalla löytää kipinän vaikka osallistua kilpailuun ja huomata kuinka koukuttavaa hyvällä tavalla sellainen voi olla.

Enkä väitä, etteikö olis kivaa, että tässä sivutuotteena tulee terveen näköinen kroppa. Mutta ennen kaikkea se olotila mikä on, kun voi hyvin. Kun omakohtaista vertailukohtaa löytyy siitä kun vetää itsensä lähes burnoutiin ja rentoutuu viinillä viikonloppuisin. Sitä jaksaa niin paljon paremmin kun nukkuu hyvin ja palautuu. Että vaikka kuinka treenaa yli 20h jonain viikkona, jaksaa paljon paremmin kaikkea muutakin kuin aikaisemmin.

Vaikka oma treeni ei ehkä ole kaikkien mielestä kohtuuden rajoissa, sanon vaan että kohtuus kaikessa on aika hyvä sääntö. Varsinkin jos on peruskuntoilija. Sitten kun ruuvaa tavoitteita vähän kireämmälle, joutuu tai saa tehdä enemmän valintoja ajankäytön, ruoan, juomisen ja koko elämän suhteen. Mutta niitä valintoja rakastan. Ja sitä että olen uskaltanut tehdä isoja valintoja ja kuljen omia latujani.

Vielä kun oppisi olemaan välittämättä kaikista oudoista kommenteista ja muistaisi ne hyvät kommentit. Vaikka se miltä itsestä tuntuu on tärkeintä, lämmittää se mieltä kun tutut ja kaverit tajuaa sen sun oman jutun. Näihin suoriin lainauksiin Seefeldin kisojen yhteydessä on hyvä palata aina kun vähänkään meinaa negatiiviset kommentit ottaa valtaa.

”Oot tehnyt valintoja, sporttaat omaa elämänpolkuasi ja oot huima esimerkki meille kaikille että elämä on tässä ja nyt” / ”Oot kyllä kovanaama. Ei pelkästään siksi että vedit hapot naamarissa ladulla, vaan että matkustit toiselta puolen Eurooppaa yksin paikanpäälle unelmaasi jahdaten” / ” Ihana seurata, kun kaikesta huomaa kuinka innoissaan olet” / ”Oot mun idoli”

Motivaatiota ja ilon kautta tekemistä kaikille! Haluaisin kuulla mikä just sua motivoi treenaamaan tai mihin omat projektit kaatuu.

Love & peace, Sanna

2 vastausta artikkeliin “Motivaatio ja ilo

 1. Huima tarina sinulla, kannustava ja opettava monella tapaa.
  Oma kuntoilun ei perustu kilpailuviettiin vaan haluun pysyä kunnossa. Tavoitteeni ei ole siis yhtä selkeä kuin sinulla, ja ehkä tästä johtuen liikkumiseni on aaltoluontoista, välillä kuntoinen enemmän, sitten taas en, vaikka joka päivä liikunkin, arkiliikunnan ystävä kun olen.
  Kiitos ajatuksistaan, tekstejäsi on mukava lukea.
  Juha

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos, kiva kuulla.
   Arkiliikunta on tosi hyvä juttu hyvinvoinnin kannalta, kun sitä on kuitenkin koko ajan, on se kuntoilukin helpompi taas aloittaa tauon jälkeen. Oma kuntoilu/urheilu on tosiaan aika tavoitteellista, mutta jokaisen yksilön onkin tärkeää tehdä omalla tavallaan. Pääasia että terveys olisi joku tavoite. Ja se että tekee sitä mistä tykkää, vaikka se vaatisi jonkun verran valintojakin. Että uskaltaa elää elämäänsä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s