Kisajännitystä, paineita ja epäonnistumisen pelkoa

Olen aloittanut tämän tekstin monta kertaa ja pyyhkinyt pois. Koska joudun myöntämään, että minullakin on heikkouteni ja pään sisäiset ongelmat. Ja että se mitä teen mieluummin kuin mitään muuta, suurella intohimolla, aiheuttaa myös stressiä ja tuskaa välillä.

Pahin vastustajani tuijottaa peilistä takaisin. Minä ja peilikuva molemmat tiedetään,että en ole koskaan ollut näin hyvässä kunnossa ja että treeni kulkee hyvin. Mutta silti paineet sisällä kasvaa ja pelko epäonnistumisesta muistuttelee itsestään. Voin vaan kuvitella millaisia taisteluja oikeat huippuhiihtäjät käy, kun omien paineiden lisäksi on vielä odotukset koko Suomen kansalta ja medialta. Olo on ristiriitainen, kun nauttii matkasta, treenistä ja kisojen odottamisesta paljon ja sitten aamyön pimeinä tunteina stressi iskee. Mitä jos en pääse tavoitteeseen, mitä jos tulen kipeäksi, pitäisikö hiihtää vielä kovempaa, lunastanko omat odotukseni? Hulluinta on se, että paineet on täysin itseni aiheuttamia ja kasvattamia. Aamuisin palautumista mitatessa syke nousee 15 lyöntiä pelkän sovelluksen avaamisen vaikutuksesta, vaikka vaan makaa sängyssä, koska jännitän ja pelkään että en palaudu. Koska halu olla täydellinen kumoaa rentouden kisojen lähestyessä.

Toisaalta kyllä ymmärrän omat olotilani. Alunperin projekti on ollut oman lapsuuden haaveammatin kokeilu ja unelmien toteutus. Kun laittaa hiihdon kaiken muun edelle, tekee rohkeita ratkaisuja eikä hakeudu töihin projektin aikana, haluaa näyttää itselleen että onnistun ja odottaa palkintoa tavoitteeseen pääsystä, kyllä siinä amatöörin pää voi välillä olla koetuksella. Psykologinen valmentaja tähän näköjään olisi vielä tarvittu. Ja se ei yllätä itseäni, en ole koskaan päästänyt itseäni helpolla tai tyytynyt muuhun kuin parhaaseen mahdolliseen suoritukseen. Välillä se paras mahdollinenkaan ei vaan ole riittänyt. Mutta sen lupaan itselleni, että nyt riittää. Koska enempää en voi tehdä, kuin olla paras versio itsestäni, ladulla ja sen ulkopuolella. Olen sanonut, että aina ei ole helppoa olla minä, mutta kukaan muukaan en halua olla 😇

Millä keinoilla sitten poistan pahimmat pelot päästä ja otan kaiken irti tästä vaiheesta elämässä. Juttelemalla sen peilikuvan kanssa, tekemällä treenin ja levon täysin ohjeiden mukaan, sanomalla itselleni jotain kannustavaa ja kivaa joka päivä, opettelemalla olemaan armollinen itselleni. Helppoa se ei ole, mutta koska kaikki tämä pään sisäinen työ auttaa tavoitteeseen pääsyssä ja kasvattaa ihmisenä muutakin elämää ajatellen, olen valmis tekemään henkisen työn fyysisen treenin lisäksi. Ja halua oppia olemaan armollisempi itselleen ja rennompi löytyy kyllä.

Kaikesta tästä huolimatta,en vaihtaisi tästä kokemuksesta päivääkään pois. Hiihtolenkit aurinkoisilla laduilla yksin tai porukalla vesisateessa on terapeuttista ja vie ajatukset pois kaikista elämän paineista ja stressistä. Olen saanut tästä itselleni jo niin paljon oppia ja elämyksiä, että hullu olisin jos en nauttisi, vaikka vaikeitakin hetkiä on. Ja onneksi mulla on ollut valmentaja, joka seuraa palautumista ja opettaa levon merkitystä. Muuten oltais varmaan jo menty metsään aikaa sitten. Tällä hiihtäjällä kun treenimotivaatio ei ole koskaan ollut ongelma, vaan oman kehon tuntemusten kuuntelu ja rauhallinen tekeminen sekä lepo.

6 yötä Finlandiaan. Ja haluaisin jo lähtöviivalle. Onneksi kuitenkin ehdin ottaa pienen levon ennen sitä ja sitten tehdä parhaani. Ja tehdä itseni ylpeäksi itsestäni. Haastan kaikki, jotka luki tämän, kysymään Finlandian jälkeen miten meni. Jos olen päässyt omaan tavoitteeseen, ette anna minun vähätellä suoritusta tai itseäni. Koskaan elämässä en muuten edes ole hiihtänyt 50km matkaa, 38km on pisin lenkki tähän mennessä. Itsensä voittamista kai se maaliin tuleminenkin jo on 🏆

Sanna a.k.a. Marja-Liisa

#roadtovuokatti #roadtofinlandia #teamelectrofit #elämäonnyt #unelmistatotta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s